A Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke nevéhez kötődő 2001: Űrodüsszeia a science fiction filmtörténelem fordulópontja. Az első igazán modernista SF nemcsak tecnikai újdonságaival, hanem - ahogy Clarke-tól megszokhattuk - jövőbelátása miatt is értelmezhető tudományos eszmefuttatásként. Ember és egy idegen civilizáció, vagy netán Isten közti kapcsolatfelvétel grandiózus ábrázolása a mai napig vita tárgya. Az őrszem című novella alapján készült film forgatókönyvével párhuzamosan írta Clarke a 2001: Űrodüsszeia szépirodalmi változatát.

A film auditív élménye is páratlan: az űrállomás tánca a Földdel (Kék Duna keringő - ifj. Johann Strauss), a Nap előbukkanása a film elején (Imígyen szól a Zarathustra - Richard Strauss), valamint Ligeti György félelmetes Monolit-témája örökre összekapcsolták az ikonikus képeket evvel a különc zenei világgal. Kisebb szentségtörés ezek után a film utolsó 25 perce alól kivágni a hangsávot, és a Pink Floyd Echoes című alkotását alákeverni - de a gondolattal el szabad játszani.

A videó megtekintéséért kattintson a tovább gombra.

Ide kapcsolódó hír, hogy február 4.-én, pénteken Budapesten lép fel a világ legnagyobb szabású tribute zenekara, az Australian Pink Floyd. Az ígéretek szerint új színpadkép, új koncepció, új látványtervek, lézerek és egyéb elemek szerepelnek majd a finomságok palettáján. Emellett megemlítendő a fantasztikus kvadrofonikus hangzásvilág, a négy irányból egyszerre érkező, külön-külön hangokra épülő bonyolult technika, amit még maga a nagy előd, a Pink Floyd fejlesztett ki. Aki szeretne jegyet nyerni eme jeles esemény megtekintésére, keresse fel a www.galaktikabolt.hu vagy a www.booker.hu weboldalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://clarke.blog.hu/api/trackback/id/tr442614739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása