Mindig elgondolkodtató olyan sci-fit olvasni vagy látni a tévében, ami évtizedekkel ezelőtt készült és a mai világot mutatja be. A történelem során nem egy olyan mű készült, ami egy teljesen más életet és Földet mutat be, de mai dátumokkal.  Arthur C. Clarke például rengeteg találmányt jósolt meg 40 évvel ezelőtt, egy 1995-ös cikkben pedig arról írnak, hogy milyen lehet majd 2010. Lássuk be, a legtöbb dolog valóra vált.  

Arthur C. Clarke 1964-ben osztotta meg a nagyközönséggel jóslatait. Véleménye szerint, ha a jövőről beszélünk, akkor nagyon óvatosan kell fogalmaznunk, mivel a jövő kiszámíthatatlan. Egy dologban viszont Clarke is biztos volt: a jövő csodálatos. Soha nem tervezett apokaliptikus körülményeket, nem írt a harmadik világháborúról vagy kőkorszakról (Walter Miller Jr. Hozsánna néked Leibowitz című könyve erről szól).

Clarke megjósolta a mobiltelefonokat és az internetet - a tranzisztorok és műholdak segítségével történő azonnali kommunikáció feltételezésével. Megjósolta továbbá azt is, hogy a kommunikáció függetlenné válik a távolságtól, a Bahamákról ugyanolyan jól lehet majd intézni az üzleti ügyeket, mint mondjuk Londonból. Feltételezte, hogy az azonnali kommunikáció miatt nem lesz szükség a városokra, bárki bárhonnan dolgozhat, utazni csak élvezetből kell majd.

Forrás: sf.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://clarke.blog.hu/api/trackback/id/tr392595333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása